O festivalu

Multimedija u Pakracu ili popularnije – Multipak, jedno je od najvažnijih gradskih događanja kojima se Pakrac prezentira kao grad kulture, glazbe i dobrih vibracija koje se osjećaju na svakom koraku.

Za vrijeme Multipaka Pakrac je jedan od najbolje ozvučenih gradova na svijetu, središte dobrog zvuka, slike, riječi, ali i mjesto susreta za brojne posjetitelje koji pohode ovaj gradić u zapadnoj Slavoniji u potrazi za onim što ne mogu čuti ni vidjeti nigdje drugdje.

Kratka povijest

Okružen brdovitim krajolikom i zelenilom šuma, pružajući se uz lijevu obalu rijeke s kojom dijeli svoju dugu povijest, ali i ime, Pakrac je gradić  koji će vas u svakom pogledu iznenaditi. Smješten na samom rubu zapadne Slavonije, okružen brežuljcima i šumom koja se spušta sve do samog grada, sve je ono što u Slavoniji baš i ne očekujete.

Prva naselja ovdje su nastala još u prapovijesti, dok je sami grad nastao u srednjem vijeku, kada su križari utvrđivali put prema Svetoj zemlji. Bio je to jedan od najvećih kamenih, utvrđenih gradova u ovom dijelu Slavonije - dočekivao je ratnike i hodočasnike te mijenjao svoje vlasnike. Ovdje se kovala i prva hrvatska kuna u prvoj hrvatskoj kovnici novca. Kasnije će ovdje vladati Turci, a zatim i brojni vlastelini. Pakrac se razvijao i kao trgovište, mjesto održavanja važnih sajmova te grad trgovaca i obrtnika. Osim bogatog gospodarskog i društvenog života, zahvaljujući obrtnicima koji su naručivali gradnju novih stambenih i gospodarskih zgrada, Pakrac je obogaćen vrijednom historicističkom i secesijskom arhitekturom. Zahvaljujući Bolnici i Učiteljskoj školi bio je važno zdravstveno i prosvjetno središte ovog dijela Slavonije. Naposljetku, grad je to u kojem je počeo i Domovinski rat.

Što je Multipak?

Teško je svesti Multipak na definiciju. Volimo reći kako je Multipak najveće multimedijalno događanje u ovom dijelu Europe, no on je i više od toga. Tjedan je to u kojemu Pakrac diše jednu sasvim drugačiju energiju, tjedan u kojemu kroz naš grad, kroz različite programe i aktivnosti, prošetaju vrhunski glazbenici, književnici, predavači, umjetnici, dokumentarni filmovi i, naravno, neizostavni audiofili i izlagači hi-fi opreme.

Multipak je rezultat odlične i dugogodišnje suradnje Muzeja grada Pakraca, Gradske knjižnice Pakrac i Robertoshopa, pod pokroviteljstvom i uz podršku Grada Pakraca. Projekt koji je krenuo 2012. godine, kao zajednički impuls navedenih organizatora koji su htjeli dokazati kako male sredine mogu biti velike i kako, uvjetno rečeno, mali gradovi mogu biti pokretači velikih i vrhunskih stvari. Kvalitetni sadržaji - hi fi oprema, glazbeni, filmski, književni, likovni – okosnica su koja se od 2012. godine nadograđuje kroz program koji se nastoji godinu za godinom učiniti što kvalitetnijim i atraktivnijim.

Zapravo, Multipak je više od hi-fi izložbe, to je audio / video izložba i ona je središnje događanje svakog Multipaka. Tijekom udarnog vikenda Multipaka u Pakracu izlaže više desetaka izlagača iz ovog dijela Europe, a predstavljaju se audio i video uređaji koje u Hrvatskoj nije moguće ni vidjeti ni čuti na jednom mjestu. Riječ je o širokom rasponu uređaja – od onih prihvatljivijih pa do onih najluksuznijih koje ćete teško moći vidjeti i poslušati bilo gdje u Hrvatskoj. Velik broj uređaja svoju je premijeru doživio upravo kod nas u Pakracu, čime dokazujemo kako pomičemo granice i kako je Multipak audio vizualni doživljaj koji ne smijete propustiti!